Du ved lige som alle os andre, at det er vigtigt at passe på tænderne, så der ikke opstår tandsten og huller. Skulle skaden være sket, og en af dine tænder har fået et hul i sin emalje som følge af syreskade, kan tandlægen gøre en del for at begrænse skaden. I de fleste tilfælde kan hullet renses ud og lappes med det, man kalder en fyldning.

I gamle dage kaldte man det en plombe, og en sådan var som regel fremstillet af guld eller af sølv amalgam. Nu om stunder anvendes som oftest plastik, som er stærkt og holdbart, og nærmest har samme farve som tanden selv.

Rodbehandlinger, kroner og implantater hos tandlægen

Hvis der er gået infektion i tandens rod eller rodspids som følge af hullet i emaljen, kan det være, at en rodbehandling er nødvendig. Her fjerner tandlægen tandens betændte nerve, og sørger herefter for at lappe hullet med en grundig fyldning. Man skal i denne forbindelse være opmærksom på, at tanden efter fjernelse af nerven kan gå hen og blive ekstra skrøbelig, og derfor nemmere kan knække eller flække, hvis man bider i noget hårdt.

Sker dette, er det ikke sikkert, at tandens krone kan reddes på forsvarlig vis ved hjælp af en fyldning. Her kan tandlægen i stedet vælge at forsyne tanden med en kunstig tandkrone. Disse kan i dag fremstilles således, at man slet ikke kan se, at der er tale om en kunstig krone. Og du vil kunne have din krone i mange år. Er tanden flækket hele vejen igennem, vil det med stor sandsynlighed være nødvendigt at erstatte tandroden med et implantat. Et tand implantat er en titanium skrue med gevind, som monteres i kæbe knoglen, og på hvilken den kunstige tandkrone fastgøres.

Som det vil fremgå, kan en syreskade på en tand godt gå hen og blive en temmelig dyr affære. Så hvorfor ikke bare bestille et forebyggende eftersyn og en ditto tandrensning hos din lokale tandlæge på stjerneklinik.dk